2010-07-23 15:14:40• hírek • Szatmar.ro

Let's do it Romania!

Észtországi példára hazánkban is szemétgyűjtési akciót hirdettek meg, amelynek célja, hogy egyetlen nap alatt megtisztítsák Romániát a szeméttől.

A nem mindennapi elhatározás megvalósításának dátuma 2010. szeptember 25-e. A szervezők igyekeznek bevonni úgy civil szervezeteket, mint az állam több apparátusát, illetve gazdasági szereplőket is.  A két évvel ezelőtti észtországi gyűjtést, amelynek során öt óra alatt, 50 ezer önkéntessel sikerült megtisztítani Észtország területét az eldobott hulladékoktól, idővel más országokban is megfogant, így Lettországban, Litvániában, Portugáliában és Szlovéniában is szép számmal jelentkeztek környezetbarátok az önkéntes munkára. A szlovének például 265 ezren fogtak össze a tisztább környezetért, ezzel a számmal pedig jelenleg ők a rekorderek.

Hazánkban Bukarestből indult a mozgalom, és eddig három megyében is - Kolozs, Arges és Temes - sikerült akciókat végrehajtaniuk. A szeptemberre tervezett azonban országos szintű, amelybe igyekeznek belevonni minden megyét.

A mozgalmat jelenleg 25 környezetvédelmi- és társadalmi civil szervezet támogatja, ugyanakkor a Környezetvédelmi és Erdőügyi Minisztérium, az Oktatásügyi Minisztérium, az önkormányzatok, a tanfelügyelőségek és különböző cégek, valamint 3000 önkéntes is az ügy mellé áll.


A kezdeményezést a politikusok is támogatják
A kezdeményezést a politikusok is támogatják


Mihai Dragota, a program vezetője portálunknak elmondta, a szemétgyűjtés a településeken kívül fog zajlani, mivel itt igen nagy az illegális lerakat, ugyanakkor ezekre a területekre az önkormányzatoknak nincs is szerződésük hulladékgyűjtő társaságokkal. A fő cél azonban az lenne, hogy a lakosságot rávezessék arra, hogy a szemeteléssel igen nagy mértékben károsítják a környezetet, ugyanakkor esztétikailag is negatív vonzata van.

A tervek szerint évente, kétévente megismételnék a gyűjtést. Az említett három megyében például eddig 300 tonna hulladékot sikerült begyűjteni, az országos megmozduláskor azonban ennél jóval nagyobb mennyiségűre számíthatunk.

A nagy napot megelőzően felmérik a megyéket és GPS segítségével azonosítják azokat a koordinátákat, ahol 25-én végrehajtják a tisztítást. Az önkéntesek kesztyűt, illetve zsákokat kapnak majd, a hulladékot pedig olyan, az utakhoz közeli gyűjtőpontokhoz szállítják, ahonnan a szemeteskocsik könnyen hozzáférhetnek. Nyolc különböző csoportra válogatják majd a szemetet és a megyékben működő telepekre szállítják majd, mondta a szakember.

Szatmárnémetiben a mozgalom vezetői nem rendelkeznek székhellyel, azonban a www.letsdoitromania.ro internetes oldalon regisztrálhatnak. Önkéntesnek jelentkezve minden információt megkaphatnak, ami az akció sikeres kimeneteléhez szükséges.


Az illegálisan elhelyezett szemét károsítja a környezetet
Az illegálisan elhelyezett szemét károsítja a környezetet.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: